Modelleerchocolade

Modelling Chocolate voor modelleren

Smelt de chocolade tot ze volledig gesmolten is en klontvrij. Laat afkoelen tot 35 graden. Verwarm de glucose met het water in de magnetron, per 15-20 seconden tot 35 graden, regelmatig roeren om het water met de glucosestroop te mengen (water weglaten indien je siroop gebruikt, deze is al vloeibaar genoeg). Voeg eventuele kleurstof toe aan de glucose en roer goed, het uiteindelijke resultaat is lichter dan de glucose nu is.

Leg een groot stuk huishoudfolie klaar.

Gebruik een stevige spatel, giet de glucose bij de chocolade en roer goed, maar rustig tot de massa steviger wordt. Roer/schep om tot er geen witte strepen meer te zien zijn en alle glucose vermengd is. Dit vergt soms enkele pogingen. Als er olie uit komt, ben je te lang door gegaan maar liever dit, dan wanneer er nog witte strepen te zien zijn. Stort dit mengsel uit op het folie en dek luchtdicht af met nog een stuk folie. Laat dit ongeveer een uur rusten op een koele plek.

De witte strepen die tijdens het mengen zichtbaar zijn, is de witte chocolade, als je deze er niet uit roert, komen er harde klontjes in die er slecht uit te krijgen zijn.

Als er olie uit gekomen is, kan het zijn dat je eerder moet mengen. Zodra de zijkanten van de plak hard worden, pak je het uit en meng je alles nog eens goed door elkaar. Dit is het punt waarop ik de batch verdeel in stukken van ca. 250-300 gram. Verpak het goed en luchtdicht.

Indien je de modeleerchocolade wilt gebruiken om te bekleden, voeg je ca 100 gram meer glucose per kilo chocolade toe. Modelleerchocolade is niet flexibel als fondant, maar naden zijn onzichtbaar weg te werken. Uitrollen met maïzena of poedersuiker, of tussen twee stukken huishoudfolie

In de zomer wordt modeleerchocolade snel zacht, hanteer de chocolade zo min mogelijk, leg het neer als het te warm wordt. Het is aan te raden om modeleerchocolade uit je materialenlijst te schrappen als de temperaturen boven de 25 graden komen, gezien de chocolade dan slecht kan uitharden.

Bewaar werkstukken met modeleerchocolade nooit op een warme plaats, dit is vragen om problemen. Bewaar de modeleerchocolade altijd goed luchtdicht en op een koele plaats.

 

Compound/coating chocolade: Diverse merken mogelijk, zelf gebruik ik Chocovic Easymelt Blanca/white van Barry Callebaut (niet gesponsord, dit is gewoon wat ik al een aantal jaar gebruik en erg tevreden mee ben).

© 2017 - 2023 Next Level Cakes - jouw winkel voor taart decoratie benodigdheden en workshops | sitemap | rss