Swiss Meringue botercreme

Hieronder een recept voor Swiss Meringue Botercreme, een super luchtige, zachte creme welke gemakkelijk aan te passen is door toevoeging van smaken en kleuren. Je kunt de hoeveelheid suiker verminderen, maar suiker zorgt ook voor stabiliteit van de eiwitten en de binding met het vet, te weinig suiker heeft dus wel gevolgen voor de stabiliteit van de creme. 

Nodig:

  • 1 deel eiwit
  • 2 delen suiker
  • 3 delen ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • Hittebestendige kom
  • pannetje water
  • Keukenmachine of standmixer met zowel garde als vlinderhaak
  • Evt thermometer

Zet de hittebestendige kom met de eiwitten en suiker op het pannetje water en verhit dit au bain marie tot alle suiker opgelost is in de eiwitten, laat de eiwitten niet boven de 60°c uit komen, anders stollen de eiwitten. 

Klop het eiwitmengsel met de garde op tot stijve pieken en wacht tot dit is afgekoeld, eventueel kun je de kom een kwartiertje in de koelkast zetten om het proces te versnellen. Warme eiwitten kloppen beter op dan koude, maar boter is natuurlijk gevoelig voor warmte, dus zorgt dat de eiwitten écht goed afgekoeld zijn. 

Vervang de garde voor de vlinderhaak en zet de machine aan op half hoge snelheid, voeg nu in kleine delen de boter toe, geen zorgen als het lijkt of de creme gaat schiften, gewoon doorgaan. Meng tot alle boter is opgenomen. 

De Swiss Meringue Botercreme is direct klaar voor gebruik. 

Botercreme in de schift? Geen zorgen, zet er even een handmixer op, op hoge snelheid, eventueel heel kort in de magnetron en daarna weer mixen
Botercreme te hard om op te spuiten? Geen zorgen, even een paar seconden in de magnetron en daarna goed opkloppen met de mixer.
Botercreme te zacht? De eiwitten waren waarschijnlijk nog te warm. Hoewel het vervelend is dat de eiwitten instorten door het vet van de boter, kun je dit evengoed nog redden door alles af te laten koelen en daarna met een handmixer weer flink luchtig te kloppen. Het kan even duren. 

Winkelwagen

Mijn winkelwagen is nog leeg
© 2017 - 2022 Next Level Cakes - jouw winkel voor taart decoratie benodigdheden en workshops | sitemap | rss